piątek, 20 stycznia 2012

Barbaros w kuchni, czyli ryż w sosie kokosowym..


Przepis smaczny i prosty, ale nie dla tych, co kokosa nie lubią.


Czas przygotowania: ok 40 min, dla 3 osób:

 - 2 woreczki ryżu (bądź tyle ile zjecie :);
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka;
- sól, pieprz;
- olej do smażenia;
 - 200 ml mleczka kokosowego;
- ok 3/4 - 1 łyżeczka tajskiej czerwonej pasty curry;
- 2 łyżki wiórków kokosowych;
 - 1 pomidor;
- pół dużego zielonego ogórka;
- ananas (świeży bądź pół puszki),
- garść listków bazylii;
- papryczka chilli.


 1.
Mięso kroimy w kostkę na jeden kęs (mogą być paski bądź jak macie ochotę).
               Porządnie solimy i pieprzymy (normalnie używam bardziej aromatycznych przypraw   
do kurczaka, ale do tego przepisu tylko sól i pieprz).
Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy kuraka i niech się smaży.

2.
Wstawiamy w garnku wodę na ryż, jak się zagotuje wrzucamy ryż.

3.
W między czasie kroimy pomidora i ogórka w kostkę. Jeśli nie macie ananasa nie musicie go kupować. Sałatka z samego ogórka i pomidora sprawdzi się w zupełności. Ja miałam ananasa z poprzedniego obiadu więc również go dorzuciłam (dobrze komponuje się z mleczkiem kokosowym, które zaraz się pojawi). Składniki solę i pieprzę. Nie robię żadnego sosu, nie dodaje oliwy, same warzywa. Ich świeżość i surowość będzie dobrym kontrastem do nieco mdłego kokosu.


4.
Gdy nasz kurak jest już usmażony dodajemy 200 ml mleczka kokosowego, możecie 400 ml ale wtedy powstanie zupa kokosowa z kurczakiem, a nie kurczak w sosie (na zdjęciu w patelni jest 400 ml, z którego później pół odlałam). Dodaję pastę curry (uwaga, baaardzo ostra!) i 2 łyżki wiórków kokosowych. Solę do smaku.


5.
Bazylia i chilli tez nie są obowiązkowe. Choć bazylia fajnie podkreśli smak sałatki.
Chilli używam tylko do przyozdobienia.


 6.
 Nakładam ryż, kurczaka z sosem i sałatkę. Ryż polewam sosem i posypuje chilli.


WŁALA!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...